Oudesluis.com
Bezienswaardigheden in en rondom Oudesluis
De Grote Sluis
Bezienswaardig in Oudesluis is de Grote Sluys met het sluiswachtershuis. Een bord aan de gevel geeft aan hoeveel het kostte om door het waterbouwkundige complex te mogen varen en hoe de dienstregeling was georganiseerd. De sluis zelf dateert uit 1562 en werd toen gebouwd van hout. De sluis werd vervangen in 1631 door een grotere van steen en was toen één van de grootste sluizen van Europa. Een totale renovatie van de sluis vond plaats in 1765.
De Baleinen Brug
In vroegere tijden woonde in Oudesluis veel vissers die ook op walvissen jaagden. De baleinen vormen min of meer de baard van een walvis waarmee hij zijn voedsel (plankton) filtert. De balein van een baleinwalvis is een zeefachtige structuur waarmee hij voedsel uit het water kan zeven. Dit voedsel bestaat uit plankton. Balein bestaat uit keratine en is daarom stijf, maar ook enigszins elastisch.
De NH Kerk
In het dorp staan twee kerken. De eerste is een hervormde kerk uit 1861, deze was oorspronkelijk uit 1658 maar moest diverse keren worden herbouwd. Zo werd de kerk in 1700 voor een groot deel vernieuwd, omdat het gebouw te klein was geworden. Binnen zeventig jaar moest de toren herbouwd worden. In 1851 stortte na zware storm het dak van de kerk in. De kerk kon niet meer gebruikt worden. In 1861 is de kerk herbouwd, maar het duurde nog tot en met 1867 voordat de kerk echt af was. In 1900 kreeg de kerk na een loterij het kerkorgel dat nu te zien is. De andere kerk is een doopsgezind kerkje uit 1906 en is thans een woonhuis.
't Zijper Eilant
Vakantiewoningen in mooi aangelegd rustig park ('t Zijper Eilant) in Oudesluis, gelegen tussen Schagen en Den Helder (Noord-Holland).
Poldermolen P
In de Zijpe- en Hazepolder bij Oudesluis staan drie van de Zijper molens, uit respectievelijk 1764, 1848 en 1896. Ze kunnen van dichtbij bekeken worden, mits men over een bootje beschikt, want er leiden geen wegen naar toe.
Molen 'De P' is een in 1895 gebouwde achtkante bovenkruier. Hij bemaalde de 119 ha grote afdeling P van de Zijpe- en Hazepolder op de Schermerboezem en werd al in 1864 genoemd als uit- en inmaler. Sinds 1960 loost de afdeling P haar overtollige water op de aangrenzende afdeling K. In 1974 werd de molen eigendom van de Stichting De Zijper Molens.
De eendenkooi "De Hoop"
In het bollenland van de Zijpe- en Hazepolder vormt de eendenkooi “De Hoop” een opvallend groot bomenmassief. Deze eendenkooi, die nog steeds in bedrijf is, is de grootste in de verre omtrek.